Boeroe familie Van Leijen

Klaas van Leijen, geboren 7 april 1802 te Rhenen, en zijn vrouw Maria Vise, geboren 9 oktober 1803 te Amerongen, zijn met 10 kinderen van 0 tot 20 jaar oud op 12 juli 1845 te Groningen, Suriname aangekomen. De laatste woonplaats van het gezin Van Leijen in Nederland was Elst, bij Amerongen. Klaas was tabaksplanter en landbouwer.

Het Surinaamse avontuur verloopt dramatisch voor het gezin Van Leijen. Klaas en Maria overlijden al in augustus, 4 van hun kinderen overlijden in de maanden erna. Van slechts 2 van hun kinderen zijn er nog nakomelingen in de boeroe gemeenschap terug te vinden.

Oudste zoon Hendrik trouwt te Groningen met Jenneke Teunissen. zij krijgen twee kinderen. De dochter overlijdt op 6 november 1851 op 2-jarige leeftijd, een dag nadat Hendrik zelf overlijdt. Hun zoon overlijdt op 22-jarige leeftijd. Jenneke Teunissen hertrouwt een jaar later, in 1853, met Johannes Cornelis van Brussel

Dochter Dirkje, 4e kind van Klaas en Maria, trouwt in 1852 met Jan Willem Knupsel, Sergeant-Majoor van het bateljon Jagers. Zij krijgen 6 kinderen. De eerste overlijden al op jonge leeftijd. Jongste dochter Johanna Christina Knupsel trouwt met Frederik Albertus van Brussel. Jan Willem Knupsel en Dirkje vertrekken naar Nederland, waar Jan Willem in 1892 te Arnhem overlijdt.

Een na jongste dochter Hermina trouwt in 1867 te Paramaribo met Teunis Veldhuizen. Hun dochter Cornelia Maria Veldhuizen trouwt met Jan Tammenga

In de namenlijst van de per oktober 1950 in Suriname wonende afstammelingen van de boerenkolonisatie (uit het boek van Joh. Gemmink) komt de familienaam Van Leijen niet meer voor.