17e BKM – 2024 – virtueel

Ook deze Boeroe Kon Makandra was een virtuele BKM die te volgen was op Facebook.

Via ons YouTube kanaal is de presentatie te bekijken.

Voorzitter Ricardo Loor verwelkomde onze aangeschoven volgers op Facebook en onze gastspreker Eric Kastelein.
We proberen nog contact te hebben met Stichting Sranan Boeroe, maar zij zijn nu te Groningen voor de jaarlijkse kranslegging.

Terugblik

In een terugblik op het afgelopen jaar kwamen aan bod.

  • Onze contacten met het nieuw te openen Surinaams Museum in Amsterdam. De opening is gepland voor najaar 2024;
  • De Suriname kalender 2024 waarin voor Juni de boeroes een plaat(s)je kregen;
  • De stambomen op de site, waarvoor nog steeds informatie naar ons wordt opgestuurd;
  • Verzamelen van boeroe fosten tori;
  • Gift van de Herdenkingspenning uit 1920 door Ingrid Vermeer;
    (Zie pagina Penning voor achtergrond info)
  • Fotoproject “Boeroe’s” van Ton Groot Haar om foto’s te maken voor een fotoboek en tentoonstelling en daarvan in Suriname en Nederland.
    Hij heeft daarvoor subsidie ontvangen uit het Fonds Journalistieke Projecten.
    Hij is nu voor een tweede keer naar Suriname is gegaan om foto’s uit zijn eerste reis af te geven en nieuwe foto’s te maken.
  • Stichting Sranan Boeroe houdt ons op de hoogte van de vorderingen van de renovatie van het huis van dominee Van den Brandhof te Groningen.
    De 1e foto is uit 2022; 2e foto is van juni 2024 en is na de presentatie ontvangen;

    Huis dominee Van den Brandhof voor de renovatie, februari 2022

    Huis dominee Van den Brandhof, juni 2024

Gastspreker Eric Kastelein

Onze gastspreker Eric Kastelein schudde een drietal verhalen uit zijn mouw. Hij heeft het boek Oog in Oog met Paramaribo geschreven. Dit gaat over het herinneringserfgoed van Suriname, met daarin 118 verhalen over opmerkelijke personen, gebeurtenissen of dingen.

In zijn eerste verhaal nam hij ons mee langs talloze bijzondere mensen en plekken die hij in zijn boek heeft beschreven.

Dan het verhaal over de bibliotheek van André Loor welke na zijn overlijden is overgedragen aan De Surinaamse Bank. En hoe deze bibliotheek nu is ondergebracht in de Bibliotheek van de Universiteit van Suriname. Deze Loor-bibliotheek wordt nu ook toegevoegd aan de Nationale Database Suriname. De boeken worden volgens internationale normen beschreven en gecatalogiseerd.

Tenslotte vertelt hij het verhaal van de Surinaamse wetenschapper Paul Flu, die al op 21 jarige leeftijd als arts cum laude afstudeerde aan de Universiteit van Leiden. Hij eindigt met hoe in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo een plaquette is gekomen bij de buste van prof. dr. Paul Flu.

Het verhaal van Eric Kastelijn is ook te zien op ons YouTube kanaal.

Krantenberichten

Op de site Delpher.nl zijn kranten uit Suriname en Nederland over de periode 1800 tot vrij recent te lezen. Onlangs hebben we een lijst met krantenartikelen  van 1834 tot 2022 over de boerenkolonisatie ontvangen. Daarin zijn links naar die krantenartikelen opgenomen. Deze lijst zal binnenkort op de site geplaatst worden.

Paul Droog zet twee  van die artikelen in de schijnwerper.

In het Dagblad van ‘s Gravenhage van 26 september 1845 schrijft vermoedelijk Mr. Baron B.W.A.E. Sloet tot Oldhuis, dat het allemaal wel meevalt met de problemen van de kolonisatie, en dat de krantenredacties deze problemen niet moeten overdrijven. Ze moeten gewoon de waarheid vertellen. Baron Sloet tot Oldhuis was de vertegenwoordiger van de kolonisatie in Suriname en vond blijkbaar dat hij wat tegenwicht moest bieden tegen de negatieve geluiden over de kolonisatie. Een geval van Damage Control …

In de Nieuwe Amsterdamsche Courant/Algemeen Handelsblad wordt de aankomst van de kolonisten in Suriname beschreven. Met de opmerking dat de kolonisten eigenlijk te vroeg naar Suriname zijn afgereisd, want de huizen waren niet klaar op Voorzorg. Omdat er nog geen loods bij Braamspunt aanwezig was konden ze niet naar Voorzorg door varen, dus werd koers gezet naar Paramaribo waar de kolonisten werden gehuisvest.
De kolonisten zijn in de begintijd van de kolonisatie echter nooit in Paramaribo geweest. De datum van de krant geeft duidelijkheid: 30 april 1844. Het bericht is meer dan een jaar te vroeg! Fake News dus …

BKM2025

Volgend jaar zal er weer een grote Boeroe Kon Makandra zijn.
Houdt hiervoor ruimte in de agenda

  • op zaterdag 21 juni 2025. verschoven naar zondag 22 juni 2025

Het zal weer plaats vinden

  • bij Stay Okay in Soest

Boeroe Tori’s

Op de BKM 2025 willen we een tweede boekje Boeroe Tori’s uitbrengen. We hebben al een aantal tori’s vastgelegd en zijn bezig met nog meer tori’s van ooms en tantes op te tekenen.

Graag willen we de belangstelling voor zo’n boekje weten: hoe groter de oplage hoe goedkoper het boekje zal zijn. Voorlopig schatten we de prijs tussen 20 en 30 euro.
Ook overwegen we een herdruk van Boeroe Tori’s uit 2015.

Daarvoor openen we intekenlijsten voor beide boekjes. Graag opgave via e-mail (stichtingbkm@gmail.com) of Facebook.

Tenslotte

Na ruim een uur wordt de sessie afgesloten met een tot ziens bij de BKM 2025

 

Ricardo Loor
Steven van Ravenswaay
Frank Veldhuizen
Gerbrand van Brussel
Paul Droog