15e Boeroe Kon Makandra – 2022, Soest

19 juni was het zover : de 2022 BKM.

Nadat wij 2 jaar lang door de coronasituatie geen fysieke BKM konden houden mocht het nu weer. Wederom op bekend terrein bij StayOkay in Soest was het leuk weer familie, bekenden en nieuwe geïnteresseerden te mogen begroeten. Hoewel de groep deze keer niet zo groot kon zijn als wij in het verleden hadden was het met een opkomst van circa 40 personen toch zeker weer een gezellig samenzijn!

Groepsfoto 15e BKM 2022 in StayOkay te Soest

Daar wij bij de voorgaande 2 edities geleerd hebben hoe online media in te zetten waren wij dit jaar ook te volgen via een Teams verbinding en een livestream via Facebook. Via deze twee media was deelname van de Stichting Sranan Boeroe mogelijk en hoewel de techniek ons bij het contact met SSB even in de steek liet was het toch leuk even gezamenlijk te hebben kunnen genieten van deze Boeroe Kon Makandra.

We hebben gesproken over de samenwerking met Stichting Sranan Boeroe en de presentaties die zij in de eerste helft van dit jaar via verschillende media hebben gegeven.

Ook bespraken wij brieven aan de bestuurder van de kolonisten van 1845-1853, dominee Arend van den Brandhof. Zijn archief met honderden brieven is bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden al gedigitaliseerd. Wij zijn bezig om deze handschriften ook makkelijk leesbaar te maken. Het voorlezen van enkele stukjes uit deze brieven leidde tot hilariteit onder het publiek vanwege een paar zeer opmerkelijke teksten!

Het hoogtepunt van de dag was echter het gesprek met Marlies Medema, schrijfster van het boek Papieren Paradijs. Dit boek vertelt het verhaal van Anna Sophia Pannekoek, de vrouw van dominee Arend van den Brandhof en gaat grotendeels over de periode in Nederland en vervolgens over de reis naar Suriname en de eerste maanden na aankomst. Marlies heeft een paar stukjes voorgelezen. Het publiek hing aan haar lippen en kon haar ook vragen stellen.

Marlies Medema leest voor uit haar historische roman “Papieren Paradijs” tijdens interview door Frank Veldhuizen en Ricardo Loor.

Hierna konden wij onder het genot van een hapje en een drankje lekker met alle aanwezigen bijpraten.

Het was in de dagen daarna ook nog een enorme verrassing te zien dat onze livestream via Facebook ongeveer drieduizend views had gehad! Wij kijken terug op een zeer gezellige en geslaagde dag!