1e Boeroe Kon Makandra, 17 mei 2003
Eindelijk was het zover, de Boeroe Kon Makandra kon beginnen. Alles begon met een teleurstelling: de blokhut die besproken was voor het feest kon als gevolg van een misverstand niet gebruikt worden. Gelukkig werd er een alternatieve zaal, de Schuilhut, aangeboden. Echter, toen de organisatie de zaal te zien kreeg zonk de moed hen in de schoenen (bijna te vergelijken met de aankomst van de boeroes in Voorzorg, Saramacca). Afblazen van de bijeenkomst was geen optie meer. Gelukkig zag alles er na een grondige schoonmaak- en opruimbeurt al enigszins toonbaar uit en kon het feest beginnen.
Rond een uur of vier begonnen de eerste boeroes binnendruppelen en al snel werd het een gezellige boel. Uit alle uithoeken van Nederland kwamen men naar Zoetermeer toe. Uiteindelijk waren we met meer dan 100 man. Er werd bijgepraat, herinneringen opgehaald en ook kennis gemaakt met nog onbekenden (‘He, welke boeroe ben jij?’ en ‘ik wist niet dat jij in Nederland woonde!’, ‘hoe was het in Canada?’). Bij de ingang kreeg iedereen ter herkenning een naamsticker opgeplakt en werden de adresgegevens in het gastenboek geschreven. Van nu af aan kan iedereen gemakkelijk bereikt worden.
Terwijl de volwassenen druk waren met bijkletsen, vermaakten de kinderen zich uitstekend buiten rennend in het bos. Ondertussen werd iedereen verwend met bojo’s, overheerlijke pindasoep, en ook het eten daarna (nasi en roti) smaakte voortreffelijk.
Het weer was gewoon ‘Hollands’ te noemen: een beetje fris, hier en daar een drup regen, en de windhoos die de zorgvuldig gebouwde tent meenam maakte alles af !
Na het eten was het tijd voor een presentatie door Gerbrand van Brussel over de plannen om samen met Alwin van Brussel en Frank Veldhuizen (en eventueel nog andere geïnteresseerden) een Boeroe-organisatie in Nederland op te zetten. De naam van de organisatie kon democratisch gekozen worden. De meeste stemmen gingen op voor ‘Boeroe Kon Makandra’ en op de tweede plaats kwam ‘NaNeKo 1845’. Een van de zaken die de boeroe’s gemeen hebben zijn hun roots, de boeren die in 1845-1848 naar Suriname zijn gegaan. Daarom werd Paul Droog uitgenodigd om iets te vertellen over dit onderwerp. Het werd een heel interessant verhaal met veel oude foto’s en anekdotes. De stamboom van de van Brussels werd gepresenteerd. Een overzicht van die stamboom was ook te zien op een maar liefst 12 meter lange strook papier, die de generaties van rond 1800 tot nu bevatte. Iedereen die zijn naam kon terugvinden in de stamboom kon die inkleuren. Het werd duidelijk dat de stamboom nog lang niet af is. Een complete Van Brussel-stamboom zal naar verwachting dubbel zoveel papier innemen. In volgende bijeenkomsten zal ook getracht worden andere Boeroe-families te belichten.
Na het officiële gedeelte van de presentaties kon het echte feest beginnen (dansie tot Bam). De dansvloer werd al snel gevuld op de tonen van Sranang Pokoe, en de drankjes en hapjes waarmee we weer verwend werden smaakten voortreffelijk.
Nogmaals dank aan:
Usha en Alwin van Brussel: voor het initiatief en het lekkere eten en drinken. Verder voor al diegenen die ook in de keuken en achter de bar hebben geholpen.
Paul Droog: voor zijn voortreffelijke presentatie met zoveel wetenswaardigheden.
Gerbrand van Brussel, Alwin van Brussel en Frank Veldhuizen: voor het plannen van een toekomstige Boeroe-organisatie in Nederland.
Allen: voor jullie belangstelling en jullie gezellige aanwezigheid.