Boeroe Kon Makandra 2b,  12 juni 2004 te Bodegraven

BKM04-1bew

Locatie

Op een winderige, maar overwegend zonnige zaterdag werd de Boeroe Kon Makandra 2004 georganiseerd. De organisatie had voor deze gelegenheid het oog laten vallen op “De Wierickerschans”, een stervormig fort dat deel uit maakt van de oude Hollandse Waterlinie en dat thans beheerd wordt door Staatsbosbeheer.
Het fort wordt omringd door een brede gracht vol bloeiende waterlelies en is gelegen in een prachtig natuurgebied ten oosten van Bodegraven aan de Oude Rijn.
Bij aankomst voorzagen de deelnemers zichzelf en elkaar van een sticker met naam en familienaam en werden ze ontvangen met koffie en thee, waarbij gelegenheid was voor (hernieuwde) kennismaking met verre familie en oude bekenden.

Percussie workshop

Na dit informele gedeelte werd iedereen uitgenodigd deel te nemen aan een Tam Tam percussie-workshop in het rechter Arsenaal, waarvoor veel belangstelling bleek te zijn.
Er stonden allerlei soorten trommels opgesteld, zoals djembeh’s en bas-trommels, en er waren sticks en shakers. Na een interessante uitleg over klank en gebruik van de diverse instrumenten en een demonstratie werd geprobeerd te komen tot een harmonieus samenspel van de in groepen opgesplitste deelnemers, wat nog niet zo eenvoudig was en regelmatig tot grote hilariteit leidde. Het enthousiasme was echter groot; een en ander had wel tot gevolg dat het programma wat uitliep.

Bingo

Nadat iedereen in het linker Arsenaal aan de grote tafels had plaatsgenomen begon – wat later dan gepland – de bingo drive onder de enthousiaste leiding van de heer Van den Berg. In drie rondes waren mooie prijzen te winnen, waaronder wijn en een roestvrijstalen pannenset. Felbegeerde prijzen waren echter ook de zelfgebakken maïzenakoekjes in fraaie hoge flessen met sierdeksel en flessen met home-made orgeade! Intussen werden lekkere hapjes rondgebracht.

Stand van zaken en Genealogie

Intussen was het eten warmgemaakt en vormde er zich een lange rij bij het buffet voor een bord lekkere nasi, bami en kip plus nog een aantal bijgerechten.
Na het eten was het tijd voor de lezing van prof. R. de Vries in het Arsenaal, maar voor het zover was werd er nog even een korte Stand van Zaken, ondersteund door beeldmateriaal van de website, gegeven door Gerbrand van Brussel, die onder meer vertelde over de voortgaande uitbreiding van de website en van welke families er onlangs stambomen aan de website toegevoegd zijn. Bij wijze van voorbeeld werd van de leden van de organisatie getoond welke familienamen in hun kwartierstaten voorkomen; opmerkelijk is, dat dit voor een deel steeds dezelfde namen zijn, waaruit opnieuw duidelijk wordt hoe deze families door elkaar getrouwd zijn. Gerbrand vertelde ook, dat de vorige Boeroe Kon Makandra’s en de contacten via de website zoveel informatie betreffende de stamboom van de Van Brussel’s hebben opgeleverd dat deze, uitgeprint op een grote rol papier, in lengte is toegenomen van twaalf tot twintig meter!

Lezing Prof. René de Vries over de epidemie van 1845 – bloedonderzoek

Prof. R. de Vries (familie van H.J. de Vries) hield een interessante voordracht over de tyfusepidemietooltip, die in 1845 uitbrak kort na aankomst van de kolonisten in Voorzorg. De daar aanwezige groep van ca. 150 slaven, die nog bezig waren de beloofde onderkomens voor de nieuw aangekomenen te bouwen, is drager van tyfusbacillen geweest zonder zelf ziek te worden: een kwestie van immuniteit. Ongeveer de helft van de kolonisten werd ziek en stierf, de anderen knapten weer op en overleefden.
Van de groep die overleed werd een tabel met leeftijdsopbouw getoond: bij heel jonge kinderen en bij ouderen was de sterfte ongeveer 100%,  bij mensen in de kracht van hun leven iets meer dan 30%, met variërende percentages daartussen voor de tussenliggende leeftijdscategorieën. Prof. De Vries werd echter gefascineerd door de vraag waarom de ene helft van de kolonisten stierf en de andere helft niet. Graag zou hij daartoe ook DNA-onderzoek verrichten op de stoffelijke resten van de toen overleden kolonisten; het is echter niet bekend waar deze begraven liggen.
Volgens zeggen zou dat onder het huidige voetbalveld ter plaatse zijn, maar daarover bestaat in het geheel geen zekerheid. Interessant detail is, dat als je met een rode trui op het veld speelt, je zeker iets naars overkomt tijdens het voetballen. Graafwerkzaamheden aan de overkant van de rivier (Voorzorg) hebben tot nu toe geen resultaten opgeleverd. Onderzoek naar deze graven zal volgen.
Bloedonderzoek van afstammelingen van de overlevenden, vergeleken met een controlegroep uit de streek van herkomst in Nederland, wijst uit dat de afstammelingen van de overlevenden beschikken over een redelijke mate van bescherming tegen tyfus, waar die bij de Nederlandse controlegroep afwezig is.

Loterij en dansi

Tenslotte keerden de aanwezigen terug naar de tafels en stoelen in het linker Arsenaal voor Dansi, Sranang Poko, die halverwege onderbroken werd voor een lekker saucijzenbroodje en een kleine loterij, waarbij o.m. een mooie leren voetbal te winnen was.

Slot

Tegen 23.00 uur was de gezellige, Boeroe Kon Makandra ten einde. Het aantal deelnemers was weer aanzienlijk groter dan de vorige keren, waaruit geconcludeerd mag worden dat er sprake is van een goede mond-tot-mondreclame. Mooie foto’s van deze dag kunnen worden opgestuurd naar stichtingbkm@gmail.com De foto’s zullen hier worden getoond.

Over deze BKM wordt op Radio Nederland Wereldomroep verslag gedaan: