9e Boeroe Kon Makandra, 2011 – Soest

Beste boeroes en andere belangstellenden,

Hieronder enkele impressies van de  9e BKM op zondag 29 mei 2011 in StayOkay Soest.

DSC_7275 BKM2011

De Stichting Boeroe Kon Makandra vierde dit jaar 166 jaar Boerenkolonisatie te Voorzorg. Hierbij herdenken we dat Nederlandse boeren onder leiding van de 3 dominees Van den Brandhof, Betting en Copijn naar Suriname vertrokken. Het vertrek vond plaats op 10 mei 1845 met eerst twee zeilschepen, “Suzanna Maria” en “Noord Holland” en later nog 2, de “Anthony en Eugenie” en de “Phoenix“. Op 21 juni 1845 kwamen de boeren aan te Voorzorg (na 30 dagen op zee). In totaal kwamen er 367 mensen aan en binnen 3 maanden overleed bijna de helft. Daarna heeft de rest zich gevestigd in Paramaribo.

Dit jaar organiseerden we een kleine Boeroe Kon Makandra. Dit betekende dat de BKM geen volle dag duurde en het eten, de loterij en het dansen doorgeschoven wordt naar volgend jaar.

Wat wel hetzelfde bleef was de mogelijkheid om oude bekenden te ontmoeten. Er werd informatie over boeroe’s uitgewisseld: hun geschiedenis, hun verhalen en hun oude foto’s.

De reünie vond – net als vorige jaren – plaats in het StayOkay Hostel aan de Bosstraat in Soest.

Om twee uur ‘s middags werden de boeroe”s ontvangen met koffie, thee en gebak. Hier heette Gerbrand van Brussel de aanwezigen welkom. Hij gaf samen met Paul Droog een presentatie over de gang van zaken in de Stichting, over berichten uit het archief en over openstaande delen van enkele stambomen.

Bericht Wereldomroep over Prof. R. de Vries

Onderzoekers gaan in september 2011 beenderen van boeroes opgraven in het district Saramacca. Immuno-geneticus  René de Vries twijfelt of het wel echt een tyfus-epidemie was die in 1845 uitbrak onder de Nederlandse kolonisten, zoals dat tot nu toe wordt gedacht.

Van de 367 kolonisten die aankwamen op plantage Voorzorg stierven er 180 aan tyfus. De hoogleraar immunogenetica in Leiden legt uit dat in die tijd weinig bekend was over infectieziekten. Met behulp van DNA-onderzoek wil De Vries er nu definitief achter komen om welke ziekte het destijds ging.

Donatie

Er is aangegeven dat de Stichting een donatie wil geven om het Laboratorium te Groningen op te gaan knappen. Oom André Loor vertelde dat in 1975 het gebouw aan Groningen geschonken is en dat het onderhoud altijd door de Boeroes is uitgevoerd.

Media

De afgelopen tijd zijn enkele boeroes in het nieuws geweest, bijvoorbeeld Dieter Tammenga en zijn familie in het NCRV TV-programma en boek, “Terug naar mijn Roti” door Ramon Beuk.

Ook is een artikel in Trouw verschenen “Van plaggenhut naar plantage in Suriname”, met onder meer een interview met oom André Loor.

Oude fotos

Wij zijn nog steeds op zoek naar de namen van de boeroes die op de foto van 1920 (75 jaar) staan. In de komende tijd zullen we extra moeite gaan doen om achter de namen te komen.

Stambomen

Paul Droog meldde dat aan iedereen die gegevens over de stambomen opstuurde hun kwartierstaat (in 6 generaties) is toegestuurd .

Hij vertelde ook dat hij met Martin Stolk bezig was met de vraag wie de vader van Johannes Nicolaas STOLK was. En dat ze er niet waren gekomen. André  Loor gaf aan dat de eerste Stolk als militair uit Ghana naar Suriname gekomen was en daar een dochter van de boerenkolonisten had getrouwd. Die Stolk zou een zoon zijn van een Nederlandse Stolk en een Ghanese. Hij had hierover een artikel gelezen, maar wist helaas niet meer waar.

Jan Loor (van een Nederlandse tak Loor) uit Zelhem heeft contact met ons gezocht en we hebben info over de familie Loor uitgewisseld.

Hij stuurde een foto op van boerderij ‘t Loortje (het Stamhuis van de Loor’s) en een foto van de inschrijving in het doopregister van de boeren kolonist Gart Jan Loor (geboren 1810 te Doetinchem). Hierop zijn zijn ouders ook vermeld. Verder onderzoek in de online bevolkingsregisters van provincies en steden (www.wiewaswie.nl) leverde aanvullende info op. Albert Loor (de vader van Gart Jan) is 3x getrouwd. Na overlijden van Elsken Siebelink, de moeder van Gart Jan, trouwde hij Johanna Mellink, en na haar overlijden met haar zus Jacoba Maria Wellink.

'boerderij LoorHandtekening Gart Jan Loor

Berichten

Verder zijn veel krantenberichten beschikbaar gekomen via de site van de Koninklijke Bibliotheek http://www.delpher.nl/. Hieronder een voorbeeld van zo’n artikel. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen via de bovenstaande link de berichten opzoeken.

kop Suriname

Op 31 december 1929 wordt dit bericht geplaatst over kippendiefstallen bij o.a. G. van Ravenswaay.

Kippendiefstal

Na de presentatie werd er nog wat nagepraat, er waren weer lekkere hapjes zoals bitterballen, en zo kwam er geleidelijk een einde aan een geslaagde Boeroe Kon Makandra.

Namers de Stichting BKM, Gerbrand van Brussel, Paul Droog, Daisy van der Wiel, Gerda Pieters en Frank Veldhuizen, willen wij iedereen bedanken voor de zeer geslaagde kleine BKM.

Hieronder enkele fotos van de kleine BKM 2011

BKM9-DSC_7263 web BKM9-DSC_7264 web BKM9-DSC_7279 web BKM9-DSC_7257 web BKM9-DSC_7258 web BKM9-DSC_7259 web