Copyright © De Ware Tijd / 2002
André Loor krijgt Visser Neerlandia-prijs
PARAMARIBO — De historicus André Loor heeft woensdagavond op de Nederlandse ambassade de Visser Neerlandia-prijs in ontvangst genomen. De prijs bestaat uit een certificaat en 5000 euro. Loor kreeg de prijs voor zijn verdiensten als historicus.
De historicus is voor deze prijs voorgedragen door de vereniging ’t Algemeen Nederlands Verbond. Gerard van der Meide, voorzitter van de verenging, reikte de prijs uit aan de historicus.
De Visser Neerlandia-prijs wordt uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het bevorderen van de Nederlandse taal en cultuur. Van der Meide, die voor de uitreiking naar Suriname is afgereisd, zegt dat de vereniging Loor nog meer heeft uitverkoren vanwege zijn grote verdiensten met betrekking tot de Surinaamse historie en de wijze waarop hij de Surinaamse identiteit heeft verwoord. Opvallend daarbij is volgens van der Meide, de sympathieke manier waarop Loor zich uitlaat over mensen en omstandigheden. Er is in de weergave van historische feiten door Loor steeds een positief aspect over personen en bevolkingsgroepen.
In Nederland is intussen de André Loor-stichting opgericht. Daar leeft onder andere de opvatting dat Suriname een deel is van de Nederlandse cultuur en dat dit niet mag worden verwaarloosd. Overigens, zegt Van de Meide, is er van beide zijden een integratie en verstrengeling van culturen die steeds meer tot leven begint te komen. Hij vindt dat Suriname steeds meer Nederlands wordt en gelooft dat dat een goede brug is voor het land naar de internationale wereld.
Loor zelf vindt de onderscheiding een grote eer, zeker omdat die afkomstig is van zo’n grote en bekende stichting. Een extra dimensie heeft de uitreiking omdat de voorzitter van de stichting, zoals Loor dat uitdrukt “mij helemaal thuis de prijs is komen uitreiken”. Loor is hiermee de enige Surinamer die tot nu tot in aanmerking is gekomen voor deze prijs. Eerder in 1920 kreeg zijn vader als nazaat van de eerste boeren die Suriname hadden aangedaan de zilveren legpenning toegereikt door deze vereniging. De penning had als opschrift ‘zaai in hoop op zegen’.
Loor, die met pensioen is, zegt dat de avond voor hem bijzonder is geweest, te midden van vrienden collega’s en studenten. De historicus zegt dat zijn werk wordt voortgezet en dat er nu reeds collega’s zijn die hem waardig kunnen opvolgen. Daarnaast zijn er studenten bezig zich te specialiseren in dit vakgebied. Loor is ondanks zijn pensionering verbonden aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren. Naast het doceren wordt hij veel gevraagd om inleidingen te verzorgen op verschillende gebieden. Ook houdt hij zich bezig met onderzoek en publicatie.