Berichten van en over André Loor

Andre Loor 1931-2013

overlijdensbericht in De Ware Tijd

Dr. Andre Loor, historicus

17 feb 1931 – 10 dec 2013

 

 

 

Op 10 december 2013 is Dr. André Loor overleden.

In Memoriam Andre Loor 1931-2013 TROUW 16-12-2013  door Pieter Van Maele, Paramaribo

André Loor overleden, door Anne Marie Sanches

Onlangs werd bekend, dat de Verlengde Gemenelandsweg naar hem vernoemd zal worden.

In september is nog zijn laatste boek gepresenteerd: André Loor vertelt…

De ons allen bekende Dr. André Loor is een boeroe die in 1931 geboren werd in Suriname.

Na het behalen van zijn akte als hoofdonderwijzer vertrok hij naar Nederland waar hij afstudeerde als historicus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na terugkeer in Suriname was hij onder meer werkzaam in het middelbaar onderwijs en aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren. Hij gaf ook leiding aan de afdeling Culturele Zaken op het departement van Onderwijs. Daarnaast is de heer Loor lid van vele commissies en nauw betrokken bij culturele activiteiten en sportzaken in Suriname. Diverse malen is hij onderscheiden voor zijn werk (o.a. Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Officier in de Ere-orde van de Palm, eredoctor in de Maatschappij-wetenschappen van de universiteit van Suriname (1994), en hij heeft de belangrijke Kwakoe Award in Nederland in ontvangst genomen (2000)).

Hij heeft ontelbare publicaties over de geschiedenis van Suriname en andere onderwerpen op zijn naam en hij heeft ook bijgedragen aan diverse TV programma’s. De heer Loor is een rustige en vriendelijke man, die ieder die meer van de Surinaamse geschiedenis wil weten zal begeleiden en ondersteunen. Hij heeft een ongekende energie als hij bezig is met het onderzoeken van geschiedenis. Daarbij heeft hij ook de gave op een heldere en boeiende manier zijn publiek uit te leggen hoe bepaalde zaken zijn ontstaan.

Hier zijn nog wat berichten over  het werk van Dr. André Loor geplaatst.

André Loor krijgt Visser Neerlandia-prijs

Moksi Magazine De jonge jaren van André Loor, de geschiedenis van de geschiedschrijver

Andre Loor-deela

Ontmoeting met de heer A. Loor, door D. Ritoe

In het programma OVT, Onvoltooid Verleden Tijd, van de VPRO is op 8 en 15 december 2013 een 2-delige documentaire uitgezonden:

  • Zijn recente boek André Loor vertelt… Suriname 1850-1950 was in een paar dagen uitverkocht. Wie is deze populaire Surinaamse historicus? André Loor, inmiddels 82 jaar en een afstammeling van de eerste boeroe immigranten, heeft hij zijn leven gewijd aan het beschrijven van de geschiedenis van zijn land. Een tweedelig portret van hem en een zoektocht naar de vraag: welke rol speelt geschiedenis in het huidige Suriname en op welke wijze wordt die herschreven?
    Samenstelling: Djoeke Veeninga

In het spoor terug, André Loor, deel 1

In het spoor terug, André Loor, deel 2

Als iemand ook een leuk verhaal heeft dit graag opsturen naar  stichtingbkm@gmail.com