Brieven aan Ds. Van den Brandhof
Op de internationale filatelie veiling 245 van 24-26 september 2020 van Corinphila Veilingen werden 3 brieven aan ds. A. van den Brandhoff uit 1844 -1848 aangeboden. Ds. Van den Brandhof was initiator van de boeren kolonisatie in Suriname in 1845 en bestuurder van de kolonisatie van 1845 tot 1853. Het bleek te gaan om brieven van:
- Ds. J.H.Betting, kwartiermaker van de Kolonisatie van Nederlandse boeren naar Suriname, gedateerd op 4 juli 1844 en ontvangen op 17 augustus 1844.
Complete frisse brief van Etablissement Groningen 4-7-1844 naar Amerongen met cursief stempel Posterij Suriname in zwart (pracht afdruk) en ovaal stempel Zee-Brief Den-Helder in rood, tevens cursief Na Posttijd in rood en geschreven port 60. Op de achterzijde aankomststempel Utrecht 16-8 in rood. Pracht ex. met zeer interessante inhoud. Volgens Erfmann & Stuut zijn tot op heden ca. 15 brieven van het stempel Posterij Suriname bekend.
De geadresseerde, dominee Arend van den Brandhof, leidde in 1845 zo’n 50 Nederlandse arme gezinnen naar de verlaten plantage Voorzorg aan de overkant van Etablissement Groningen aan de Saramacca. Van den Brandhof stuurde zijn studiegenoot J.H. Betting (afzender) in de aanloop van deze emigratie naar Suriname om poolshoogte te nemen van de vorderingen aldaar. In deze brief laat hij zich daar ronduit negatief over uit.
(beschrijving volgens de veilingcatalogus) - Mr. Baron B.W.A.E. Sloet tot Oldhuis, vertegenwoordiger van de kolonisatie in het moederland, gedateerd 6 juli 1847.
Incoming Mail. Complete brief van Zwolle 6-7-1847 naar Post Groningen aan de Saramacca met rondstempel Zwolle 12-7, rondstempel Den Helder 14-7 en rondstempel Paramaribo 23-8. Tevens doorgehaald port 60 en geschreven port 90, vrijwel pracht ex.
De brief is gericht aan dominee Arend van der Brandhof “Bestuurder van de kolonisatie op Post Groningen aan de Saramacca”. Interessante en uitvoerige briefinhoud waarin de ontwikkelingen over de kolonie en de kolonisten worden besproken.
(beschrijving volgens de veilingcatalogus) - Mr. Baron B.W.A.E. Sloet tot Oldhuis, vertegenwoordiger van de kolonisatie in het moederland, gedateerd 23 augustus 1848 en ontvangen in november 1848.
Incoming Mail. Briefomslag met complete inhoud van Zwolle 23-8-1848 naar Etablissement Groningen met rondstempel Zwolle 23-8, rondstempel Den Helder 26-8 en rondstempel Paramaribo 28-10. Tevens doorgehaald port 90 en geschreven port 120, vrijwel pracht ex.
De brief is gericht aan dominee Arend van den Brandhof “Bestuurder der Kolonisatie aan de Saramacca”. Interessante briefinhoud onder andere over Jean Baud, de latere Gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.(beschrijving volgens de veilingcatalogus)
De Stichting Sranan Boeroe en de Stichting Boeroe Kon Makandra hebben gezamenlijk de eerste en de derde brief kunnen verkrijgen, met dank aan de sponsors. De brieven zijn op 15 februari 2021 als cultureel erfgoed van de boeroes en van Suriname in bewaring gesteld bij het Nationaal Archief Suriname te Paramaribo. De STVS maakte er de volgende rapportage over.
Het is helaas niet gelukt om ook de tweede brief te verkrijgen. Wel hebben we een kopie van de brief kunnen krijgen.
Via onderstaande links zijn de brieven te lezen: in oorspronkelijk handschrift, getranscribeerd (getypt) en voorzien van annotaties. Hiermee wordt de inhoud van de brieven van de nodige context voorzien.
Brief 4 juni 1844 ds Betting aan ds Van den Brandhof
Brief 6 juni 1847 – Baron Sloet aan ds Van den Brandhof
Brief 23 aug 1848 – Baron Sloet aan ds Van den Brandhof
Ds. Arend van den Brandhof (1796-1863) heeft zijn archief nagelaten: dit archief bestaat uit 258 stukken en is in 1961 en 1963 door N. van den Brandhof geschonken aan het KITLV. In 2014 werden de collecties van de Vereniging KITLV in bruikleen gegeven aan de Universitaire Bibliotheken Leiden. Daar is het Archief Van den Brandhof gedigitaliseerd en openbaar toegankelijk gemaakt. De 258 stukken uit het archief bevatten zelf van een paar tot wel 40 brieven en notities.
- Collectie Van Den Brandhof: https://digitalcollections.universiteitleiden.nl
- Vanaf deze pagina zijn de gescande handgeschreven stukken te lezen en te downloaden.