Herdenking 170 jaar Boeren Kolonisatie

Van de 170 jaar herdenking te Groningen, Suriname heeft Erick Rijsdijk een kort verslag gemaakt.

Erick Rijsdijk is voorzitter van Stichting Sranan Boeroe.

Het was een hele leuke dag, zonovergoten met een verkoelend buitje in de voormiddag.
We hebben ongeveer 200 boeroes en belangstellenden mogen ontvangen die – onder de bomen genietend van de schaduw – het tot een gezellige dag gemaakt hebben.
De openingsceremonie bestond uit het hijsen van de vlag, door de padvinderij van Groningen, begeleidt door het gezamenlijk zingen van ons volkslied gevolgd door een optreden van de padvinder drumband. Daarna hadden we de kanslegging gehad. De eerste, namens de president, door de districtscommissaris (DC) van Saramacca vergezeld door de voorzitter van de Stichting Sranan Boeroe (SSB). Een tweede krans werd gelegd, namens de SSB door Lisah Veldhuizen, de jongste generatie nakomelingen, samen met de DC. Lisah trad daarmee in de voetsporen van haar vader, Aard, die in 1970 een krans legde.

Na de gebruikelijke speeches werd de eerste steen gelegd door de weduwe van André Loor, Judith Loor, voor de restauratie van de drinkwaterput op het plein in Groningen.

Een geschenk van Groningen Nederland, in de vorm van een bord waarop de herkomst van de naam Groningen verklaard wordt, werd door Beno Hofman aan de DC overhandigd.

Hierna, net voordat de receptie aanving, was er een vliegshow aangeboden door ERK-farms en Skyfarmers. Het is een genot geweest om dat, met kleurstof, te hebben mogen aanschouwen.

Na de receptie was het een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. Het boeroedrankje van weleer, “Swiet Johnny” (Cola stroop, anijs met een scheut Palm – de 90% rum), werd in een shotglaasje geschonken wat menigeen voor hervulling deed aantreden.
Nodeloos te vermelden dat de Parbo bier tap ruim voor de afsluiting leeg was.

Er was ook een kleine tentoonstelling waar oude foto’s, een oude melkwagen, oude melkbussen, tinkokos (stelten), kokolampus (olielampen) klompen, een badtobbe, oude schommelstoel en authentieke 19e eeuwse klederdracht te zien waren.

Op de Facebook pagina van de SSB is een fotorapportage van de dag gedeeld (door het Bestuurs Informatie Centrum van Saramacca).
We kijken terug op een geslaagde dag en bedanken ook langs deze weg iedereen die aanwezig was en/of een bijdrage geleverd heeft.